Laad je je elektrische auto nog steeds op bij de openbare laadpunten? Dat kan tegenwoordig ook anders! Als je een elektrische auto hebt of van plan bent er een aan te schaffen, wil je misschien weten hoe je thuis een eigen laadpaal kunt installeren op je oprit. Wij nemen je stap voor stap mee door het proces, en wijzen je op belangrijke dingen zoals wat je nodig hebt, hoe je de laadpaal aansluit op de meterkast, en hoe je hem thuis plaatst. We vertellen je ook wat een elektricien voor je kan betekenen en hoe je je laadpaal kunt koppelen aan zonnepanelen.
Het installeren van een laadpaal kan best een flinke klus zijn. Daarom is het slim om een professionele installateur, zoals Time for Solar, in te schakelen voor de elektrische aansluiting. Onze gecertificeerde installateur heeft veel ervaring met elektrotechniek en het installeren van laadpalen, en kan je laadpaal snel en veilig installeren.
Voordat je begint met het installeren van de laadpaal, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. De plek waar je de laadpaal plaatst is super belangrijk; zorg ervoor dat het gemakkelijk toegankelijk is en dat er genoeg ruimte is om je auto te parkeren. Ook moet je ervoor zorgen dat er een stroomaansluiting in de buurt is van de gekozen locatie. Daarnaast is het goed om de elektrische infrastructuur van je huis te checken en te kijken of je systeem genoeg capaciteit heeft om de laadpaal te ondersteunen. Wij kunnen je hier advies over geven.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om je meterkast te upgraden of wat aanpassingen te doen. Zodra onze gekwalificeerde monteurs de laadpaal hebben geïnstalleerd, stellen ze deze in en plaatsen ze hem op de door jou gewenste plek. Dan worden de kabels aangesloten op het laadstation en voeren ze een test uit om te zien of alles goed werkt. Het is het beste om het kopen en aansluiten van de laadpaal over te laten aan een ervaren installateur.
Als je zonnepanelen op je huis hebt, kun je je laadpaal direct aansluiten op je zonnepanelen systeem. Zo laad je je elektrische auto met duurzame, groene energie! Om dit te doen, heb je een speciale omvormer nodig die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, zodat je je auto kunt opladen.
Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Wij hebben veel ervaring met zonne-energie. Het laten plaatsen van je laadpaal in combinatie met zonnepanelen biedt niet alleen milieuvriendelijke voordelen, maar kan ook financieel voordelig zijn. Je profiteert zo van de zelf opgewekte zonnestroom en bespaart op je elektriciteitskosten. Wil je hier meer over weten? Bel of mail ons gerust; we helpen je graag verder!
Wil je een laadpaal kopen en laten installeren? Dan kunnen we je vertellen dat er eigenlijk geen groot verschil is tussen de twee opties. Of je nu kiest voor een losstaande laadpaal of een wallbox die aan de muur wordt gemonteerd, de installatie is eenvoudig en beide opties bieden dezelfde mogelijkheden.
Het opladen van je elektrische auto thuis is meestal goedkoper dan bij een openbaar oplaadpunt. Dit betekent wel dat je thuis aanzienlijk meer stroom verbruikt. Daarom is het slim om te kijken of je kunt besparen op je energiecontract. Een goede optie is om je auto alleen op te laden tijdens de daluren van je contract. Met een flexibel energiecontract kun je nog meer besparen door je auto op te laden wanneer de energieprijzen het laagst zijn, bijvoorbeeld midden in de nacht.
Wat kost het om het hele elektriciteitswerk te laten uitvoeren? Als je een beetje handig bent, kun je zelf een deel van het werk doen om de kosten te verlagen. Misschien kun je al stopcontacten en schakelaars vervangen, leidingen blootleggen en zelfs wat werk aan de zekeringkast verrichten. Voor de rest kun je dan een professional inschakelen, waardoor je bespaart op de arbeidskosten. Houd er echter rekening mee dat een verzekering soms geen schade vergoedt als het gaat om installaties die niet professioneel zijn aangelegd.
Kies je voor een 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting? Voordat je een beslissing neemt, is het goed om te weten hoe je huis is aangesloten op het stroomnet. Met een 3-fase aansluiting kun je in theorie drie keer sneller opladen, maar het is wel belangrijk dat je auto dit ook ondersteunt. Heb je geen 3-fase aansluiting? Dan kun je vaak zonder al te veel moeite en voor een klein bedrag je aansluiting laten verzwaren.
Hier kunnen we volmondig JA op zeggen, maar er is wel een MITS. De laadpaal moet namelijk goed aangesloten zijn. Als dat het geval is, is er echt geen reden om te denken aan onveilige situaties. Laat de installatie daarom over aan een professional en zorg ervoor dat er een aparte groep in de meterkast is. Daarnaast is de losse laadpaal ook volledig veilig, omdat er pas stroom op komt als er een stekker aangesloten wordt.
Om overbelasting van je elektriciteitsnet te voorkomen wanneer je 's avonds je elektrische auto oplaadt, is het slim om een laadpaal met dynamic load balancing thuis te installeren. Deze functie houdt constant in de gaten hoeveel stroom er in je huis wordt gebruikt en past het laadvermogen van de auto aan wanneer dat nodig is. Zo voorkom je dat de stoppen doorslaan als je bijvoorbeeld ook de droger wilt gebruiken.
Als je een 3-fase aansluiting hebt, is de kans op overbelasting sowieso kleiner, omdat het vermogen gelijkmatig over drie fasen wordt verdeeld. Heb je momenteel een 1-fase aansluiting, dan is het zeker de moeite waard om te investeren in een 3-fase aansluiting.
Wij werken altijd vanuit de wensen van de klant. We nemen de tijd om samen met jou goed uit te zoeken wat de meterkast oplossing is voor jouw huis.